Det är inte bara barnen som behöver lära sig lyssna på oss vuxna. Vi behöver också kunna släppa allt och bara lyssna på vad barnen har att säga.

Ge ditt barn din totala uppmärksamhet i samtal, där ni båda berättar och lyssnar. Lika spännande som att höra en saga eller se en film är det för ditt barn om du berättar något som har hänt dig. Hur var det när du lärde dig cykla? Hade du ett djur när du var liten? Vad hände när du inte tyckte om maten?

Och hur är det för barnet nu? Hur känns det att plötsligt kunna cykla? Hjälp ditt barn att sätta ord på sina känslor – de positiva och de negativa. Språket är ett viktigt verktyg för hela livet, för att kunna vara tydlig i samvaron med andra, för att kunna informera, strukturera, planera.

I boken Lyssna och berätta – 100 språklekar för små barn innehåller alla vänstersidor en lyssningslek, där barnet som en detektiv uppmärksamt ska lyssna efter ett visst ord. Alla högersidor innehåller samtalsförslag på samma tema. Boken är en inspirationskälla för att upptäcka världen tillsammans med sitt barn och samtidigt ge barnet språklig stimulans.